Voorbereid het ziekenhuis uit

Vierstroom ledenconsulenten wijzen je de weg.

Categorieën:
Wegwijs

De ledenconsulenten van Vierstroom wijzen je de weg. Of het nu gaat om vragen over hulpmiddelen, (mantel)zorg of praktische hulp, je kan een beroep op ze doen. Ook als je na een ziekenhuisopname weer naar huis gaat.

Weer naar huis

Tegenwoordig is de duur van ziekenhuisopnames steeds korter. Het moment van ontslag wordt bepaald door de behandelend arts en kan soms sneller plaatsvinden dan verwacht. Het is van groot belang om al ruim voor de geplande datum van opname te beginnen met het regelen van zaken voor je herstel thuis. De ledenconsulenten van Vierstroom wijzen je graag de weg. Wat zijn zaken die je dan allemaal moet regelen?

  • Iemand die je thuis verzorgt

Zorg dat je iemand thuis hebt die voor je kan zorgen na ontslag uit het ziekenhuis. Heb je die niet neem dan contact op met de ledenconsulenten van Vierstroom. Zij bieden ondersteuning en begeleiden je naar passende zorg en hulp. Doe dit ruim voor de datum van opname in het ziekenhuis, zodat de zorg aansluit op je opname. Heeft degene die voor je zorgt behoefte aan instructie? Kijk dan eens op de website www.samenbeterthuis.nl. Hier vind je onder andere instructievideo’s, bijvoorbeeld over hoe je iemand helpt bij het opstaan en naar het toilet gaan.

Heb je thuiszorg nodig, geef dan je voorkeur voor een thuiszorgorganisatie bijvoorbeeld Vierstroom aan bij de transferverpleegkundige van het ziekenhuis. Een transferverpleegkundige is een gespecialiseerd verpleegkundige die samen met jou bekijkt welke professionele zorg je nodig hebt en organiseert deze zorg.

  • Huishoudelijke ondersteuning

Huishoudelijke ondersteuning valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Heb je huishoudelijke hulp nodig na opname? Dan kunt je dit zelf regelen bij je gemeente. Doe dit ruim voor de datum van opname in het ziekenhuis, zodat de zorg aansluit op je opname. De ledenconsulent kan ondersteuning bieden.

Kom je niet in aanmerking voor huishoudelijke ondersteuning via de Wmo, dan kan je via Vierstroom Hulp Thuis huishoudelijke ondersteuning aanvragen op particuliere basis. De kosten worden dan niet vergoed. Leden van Vierstroom ontvangen € 5,- korting per uur en betalen voor particuliere huishoudelijke ondersteuning via Vierstroom Hulp Thuis € 21,50 per uur.

Meer informatie Huishoudelijke ondersteuning
  • Kopen of huren van hulpmiddelen

Bij de Vierstroom Thuiszorgwinkel huur of koop je diverse hulp- en verpleegmiddelen. De meeste artikelen kan je voor een bepaalde termijn lenen of huren. Sommige hulpmiddelen zijn alleen te koop. Leden van Vierstroom ontvangen 10% korting op alle artikelen in de Vierstroom Thuiszorgwinkel en lenen éénmaal per kalenderjaar, maximaal 8 weken aaneengesloten gratis krukken, een rollator of een looprek in de Vierstroom Thuiszorgwinkel.

Vind je thuiszorgwinkel
  • Maaltijd aan huis

Als je tijdelijk zelf niet kan koken, bestel dan je maaltijden bij een maaltijdservice. Dat kan bijvoorbeeld bij apetito. Zij leveren met 10% korting diepvriesmaaltijden aan leden van Vierstroom. Regel dit al voor je opname, dan heb je zeker maaltijden in huis na ontslag uit het ziekenhuis.

Meer informatie maaltijd aan huis
  • Personenalarmering

Na ontslag uit het ziekenhuis ben je vaak nog herstellende. Een personenalarm geeft dan rust, omdat je snel hulp inschakelt bij een plotselinge noodsituatie. De ledenconsulent kan je informeren over de mogelijkheden.

Meer informatie personenalarmering
  • Medicijnen/verbandmiddelen

Als je medicijnen of verbandmiddelen nodig hebt, dan krijg je van de arts recepten mee. Zorg ervoor dat je de medicijnen en verbandmiddelen snel in huis hebt. De medicatie of verbandmiddelen regel je zelf bij je eigen apotheek of bij de apotheek in het ziekenhuis. De meeste apotheken hebben een bezorgservice.

  • Vervoer

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vervoer naar huis bij ontslag. Als het gaat om rolstoelvervoer regel je zelf een rolstoel via de thuiszorgwinkel. De ledenconsulenten kunnen je ondersteunen bij het regelen van vervoer en een rolstoel.

  • Naar een logeerplek

Als je thuis onvoldoende zorg kan krijgen of als de arts vindt dat je thuis niet voldoende veilig bent, regelt de transferverpleegkundige een plek voor je in een zorginstelling. Bijvoorbeeld in een zorgpension, een herstelhotel of verpleeghuis. Een tijdelijk verblijf in een zorginstelling heet eerstelijnsverblijf of kortdurende zorg. Het gaat om een logeerplek waar je enkele dagen, weken of maanden verblijft. Voor zo’n verblijf heb je een indicatie nodig. De transferverpleegkundige regelt deze indicatie voor u. Heb je vragen hierover, neem contact op met de  ledenconsulent.

Vierstroom wijst de weg!

Word vandaag nog lid en je betaalt slechts €26,95 per kalenderjaar. Maak direct gebruik van alle ledenvoordelen en services. Wij wijzen jou de weg bij alle zorg- en hulpvragen!

Word lid van Vierstroom

Nog geen lid van Vierstroom?

Info

Vraag het de ledenconsulent

De ledenconsulenten van Vierstroom wijzen je de weg. Of het nu gaat om vragen over hulpmiddelen, (mantel)zorg of praktische hulp, je kan een beroep op ze doen. Ook als je na een ziekenhuisopname weer naar huis gaat.