Geschreven door Lisette Jongerius, 13-05-2025
Een vijgenstruik op je balkon? Of pesto van eigen oogst? Met een beetje kennis en een beetje durf is dat een fluitje van een cent, meent Madelon Oostwoud. Zij schreef drie succesvolle tuinboeken. Onlangs kwam haar nieuwe boek Eetbare planten uit.
Met vaste eetbare planten krijg je overvloedig oogst uit eigen tuin, zonder jaarlijks te hoeven zaaien. Maar hoe doe je dat? Het boek Eetbare planten van succesvolle tuinauteur Madelon Oostwoud biedt uitkomst. “Met eetbare planten in je tuin heb je driedubbel plezier.”
Eetbare tuinen, voedselbossen en plantenkennis: je bent er al jaren mee bezig. Hoe dat zo?
“Ik heb jarenlang in de binnenstad van Amsterdam gewoond en had daar een klein tuintje. Tuinieren op een binnenplaatsje, tussen drie muren, een schutting en met beperkte zonuren… Best een uitdaging! Maar ik besloot te experimenteren. Het begon met een moerbeiboompje, omdat het én mooi bloeide én lekkere vruchten gaf. Dat werkte verrassend goed. Daarna kwamen druiven, kiwibessen, allerlei kruiden en nog veel meer. Onze tuin lag pal naast de keuken, dus alles belandde rechtstreeks op het aanrecht. Dat maakte het zo leuk. Toen ontdekte ik hoe compostsystemen je tuin een echte oppepper geven. Fascinerend vond ik dat! Ik gaf al snel compostcursussen aan de keukentafel voor buurtbewoners. In die tijd kwam ook de jaaropleiding permacultuur – oftewel permanente agricultuur – op mijn pad. Ik raakte bekend met permacultuur en begon een lijst van eetbare planten bij te houden. Het idee voor een boek kwam toen als vanzelf.”
Wat hoop je dat mensen bijblijft na het lezen van je boek?
“Hoe leuk en eenvoudig het kan zijn om met eetbare planten te werken. Je geniet ervan in de tuin, je gebruikt ze in de keuken, en dan zet je iets lekkers op tafel. Driedubbel plezier dus! Daarbij hoef je vooral niet te streven naar perfectie. Het gaat om het plezier van het proces van proberen en ontdekken.”
Tuinieren met vaste eetbare planten gaat vooral om durven proberen
Permacultuur klinkt voor veel mensen ingewikkeld. Hoe pas je dat toe als je weinig ruimte hebt?
“Permaculturisten werken met vaste planten die jaar na jaar terugkomen, in plaats van steeds opnieuw te zaaien. Als je dat doet, ben je al goed op weg. Ook keukenafval is nuttig voor hergebruik. In plaats van de ‘kontjes’ van wortels of broccoli weg te gooien, kun je zelf compost maken. Geloof me, eigen compost is het goud van je tuin. En het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een stuk kippengaas of een oude pallet maak je al een prima systeem. Of zoek eens op YouTube naar filmpjes over wormencompost met stapelbare emmers. Je planten zullen je dankbaar zijn!”
Eigen compost is het goud van je tuin
Wat zijn makkelijke planten waar je zonder groene vingers toch plezier én oogst van hebt?
“Krentenboompjes en amandelbomen zijn prachtig in het voorjaar. Een mispel blijft mooi compact en een vijg is geweldig. Die doet het goed in een pot, want een vijg kan in kleine hoekjes tussen stenen groeien, dus ook goed in een pot waar hij simpelweg niet veel ruimte heeft.”
Welke eetbare vaste planten doen het goed in potten of bakken op het balkon?
“Munt is een topper, net als mediterrane kruiden als rozemarijn, tijm en oregano. Ze kunnen goed tegen droogte en houden van een beschut plekje. Bovendien zijn ze direct te gebruiken in de keuken: even knippen en je hebt een heerlijke smaakmaker voor je pasta, soep of aardappeltjes.”
In je boek staan ook een paar basisrecepten met vaste en wilde planten. Welke raad je aan?
“Pesto! Neem een flinke hand groen blad – zoals zevenblad, look of brandnetel – en een klein handje walnoten, hazelnoten of amandelen. Doe gemalen pecorino of oude brokkelkaas erbij, een scheut olijfolie, en naar smaak wat citroensap, peper en zout. Mix het tot een smeuïge massa en genieten maar!”
Heb je na het lezen van het interview zin gekregen om met planten bezig te zijn? Misschien heb je geen tuin, balkon of eigen plekje met bloemen en planten. Bezoek dan eens een pluktuin! In het Vierstroom Magazine, de Eropuit-editie lees je meer over de prachtige pluktuin De Zoete Aarde, waar je zelf een boeket samenstelt. Maar er zijn nog veel meer pluktuinen in Nederland waar je bloemen, en soms ook fruit of groente kunt plukken, mee kunt doen aan een workshop of gewoon kunt genieten van een kopje koffie in een natuurlijke omgeving.
Veel pluktuinen zijn goed bereikbaar, ook met een rollator of rolstoel. Ontdek een pluktuin bij jou in de buurt en maak er een gezellig en kleurrijk uitje van.