Gezond en lekker eten in de zomer

5 betaalbare zomerse recepten van dokter Tamara

Categorieën:
Recepten

Geschreven door Lavinia, 30-05-2025

Herken je dat je op warme dagen minder trek hebt in een zware maaltijd? Toch is het juist dan belangrijk om goed en gezond te blijven eten. Gezonde voeding helpt je om je fit te voelen, je energie te behouden en goed voor jezelf te zorgen.

Daarom heeft Dokter Tamara vijf heerlijke zomerse recepten voor je op een rij gezet. Deze recepten zijn:

  • Gezond: vol groente en goede voedingsstoffen
  • Betaalbaar: met ingrediënten die niet veel kosten
  • Makkelijk: ze staan zó op tafel

Ga voor een frisse salade, een romige soep of een gegrilde paprika uit de oven. Lekker als lichte lunch of als een zomerse avondmaaltijd in de tuin of op het balkon.

Eet smakelijk en geniet van de zomer!

Groentecurry

met kikkererwten

2 personen - €3,83 p.p.

 

Voedingswaarde per persoon

  • Energie 596 kcal
  • Vet 15 gram
  • Koolhydraten 34 gram
  • Eiwit 22 gram
  • Vezels 17 gram

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el kerriepoeder
  • 400 gr kikkererwten (uitlekgewicht)
  • 200 gr cherrytomaten
  • 1 courgette
  • 200 gr diepvries sperziebonen
  • 400 ml kokosmelk
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Handvol verse koriander

Bereiding

1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Halveer de cherrytomaten en snijd de courgette in blokjes.
2. Fruit de ui en knoflook in een hapjespan met de olijfolie. Voeg vervolgens de kerriepoeder toe.
3. Voeg ook de kikkererwten, cherrytomaten, courgetteblokjes, sperziebonen en kokosmelk toe. Laat ongeveer 15 min zachtjes koken.
4. Breng op smaak met peper. Serveer met verse koriander.

Linzensalade

met courgette

2 personen - €3,24 p.p.

 

Voedingswaarde per persoon

  • Energie 547 kcal
  • Vet 14 gr
  • Koolhydraten 39 gr
  • Eiwit 21 gr
  • Vezels 14 gr

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 gr linzen (Hak Linzen van 205 gram/ uitlekgewicht 200 gram)
  • 100 gr cherrytomaten
  • Handvol verse basilicum
  • 2 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding

1. Snijd de courgettes in kleine blokjes en halveer de cherrytomaten. Snipper vervolgens de ui en snijd de knoflook fijn.
2. Fruit de ui en knoflook in een koekenpan met de olijfolie. Voeg daarna de courgetteblokjes toe en bak even mee.
3. Voeg vervolgens de linzen, cherrytomaten en basilicum toe en bak dit kort mee.
4. Serveer de salade in een schaal en besprenkel me citroensap. Breng eventueel nog op smaak met peper.

Bonensalade

met hummus

2 personen - €3,82 p.p.

 

Voedingswaarde per persoon

  • Energie 572 kcal
  • Vet 22 gr
  • Eiwit 21 gr
  • Koolhydraten 36 gr
  • Vezels 18 gr

Ingrediënten - Salade

  • 200 gr kidneybonen
  • 230 gr witte bonen
  • 1 ui
  • 100 gr cherrytomaatjes
  • 1 komkommer
  • Handvol verse peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 2 el citroensap

Ingrediënten - Hummus

  • 200 gr kikkererwten
  • 2 el tahin pasta
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 2 el citroensap

Bereiding

1. Maak de hummus door alle ingrediënten te pureren, met een staafmixer, tot een gladde pasta. Breng eventueel op smaak met peper.
2. Snijd vervolgens de cherrytomaten in partjes en de komkommer in blokjes, de ui mag je fijn snijden.
3. Meng de cherrytomaten en komkommer blokjes samen met de overige ingrediënten in een kom tot een salade.
4. Serveer de salade met de hummus

Gevulde paprika

met zilvervlijsrijst

2 personen - €2,86 p.p.

 

Voedingswaarde per persoon

  • Energie 568 kcal
  • Vet 16 gr
  • Eiwit 22 gr
  • Koolhydraten 41 gr
  • Vezels 15 gr

Ingrediënten - Salade

  • 3 rode paprika's
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr zilvervliesrijst (ongekookt)
  • 115 gr zwarte bonen
  • 100 gr cherrytomaten
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 el olijfolie
  • Handvol verse koriander

Ingrediënten - Dressing

  • 1 el olijfolie
  • 1 el azijn
  • 1 el verse koriander

Bereiding

1. Maak de hummus door alle ingrediënten te pureren, met een staafmixer, tot een gladde pasta. Breng eventueel op smaak met peper.
2. Snijd vervolgens de cherrytomaten in partjes en de komkommer in blokjes, de ui mag je fijn snijden.
3. Meng de cherrytomaten en komkommer blokjes samen met de overige ingrediënten in een kom tot een salade.
4. Serveer de salade met de hummus

Romige tomatensoep

met geroosterd brood

2 personen - €3,87 p.p.

 

Voedingswaarde per persoon

  • Energie 568 kcal
  • Vet 21 gr
  • Eiwit 17 gr
  • Koolhydraten 35 gr
  • Vezels 7 gr

Ingrediënten

  • 500 gr cherrytomaatjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 ml groentebouillon
  • 100 ml kokosroom
  • Handvol verse basilicum
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 1 el olijfolie

Bereiding

1. Rooster de sneden brood in de oven met wat olijfolie.
2. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn en halveer de cherrytomaten
3. Fruit de ui en knoflook in een soeppan met olijfolie.
4. Voeg vervolgens de cherrytomaten en de bouillon toe en laat het 10 minuten zachtjes koken.
5. Voeg de kokosroom en basilicum toe en pureer de soep.
6. Serveer de soep met het geroosterde brood.

Tip! Kijk wat je in de kast hebt wat betreft kruiden, zoals bijvoorbeeld cayennepeper, paprikapoeder, Italiaanse kruiden e.d., en breng de soep op smaak met de kruiden naar wens.

Nog geen lid van Vierstroom?

Fit & Vitaal

Aan de slag met uw gezondheid! Dokter Tamara stelt zich voor

Er komen veel vragen van leden binnen over bewegen, voeding, ontspanning, zingeving en slapen. Daarom hebben we dokter Tamara benadert om onze leden daarin te gaan ondersteunen.  Hoe ze dat gaat doen, vertelt ze u graag in een speciale videoboodschap.